Professionaliteit in Vitaliteit
Een aspect van professionaliteit is het op peil houden van de eigen vitaliteit. Anders gezegd, professionals moeten ‘goed zorgen voor zichzelf’. Maar hoe doe je dat? Om individuele artsen (specialisten en aios) en vakgroepen te ondersteunen in het borgen en bevorderen van hun vitaliteit is er een Vitaliteitsmodule ontwikkeld. In de context van het project Professionaliteit in Vitaliteit is deze module tot stand gekomen in een samenwerking van de AMC onderzoeksgroep Professional Performance, VeiligheidNL (www.veiligheid.nl) en Medox. De vitaliteitsmodule is ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek, focusgroepen en een (landelijke) behoeftepeiling bij artsen. Om de kwaliteit en de bruikbaarheid van de (verschillende onderdelen van de) vitaliteitsmodule te onderzoeken, start binnenkort een pilot. Wilt u hieraan meedoen? Dat kan nog! Laat het ons weten (stuur een e-mail naar r.a.scheepers@amc.nl).
De Vitaliteitsmodule bestaat uit 3 onderdelen:
Vitaliteitsmodule
Vitaliteitsmeting
Vitaliteitsrapportage
Follow-up
Vitaliteitsmeting
De vitaliteitsmeting bevat vragen over energiegevers en energievreters in het werk die aanknopingspunten kunnen bieden voor het bevorderen van vitaliteit in het werk. Daarnaast bevat de vitaliteitsmeting vragen over vitaliteitsindicatoren, zoals burnout en bevlogenheid, die inzicht geven in de mate waarin en op welke gebieden vitaliteit bevorderd zou kunnen worden.
Vitaliteitsrapportage
De vitaliteitsmeting resulteert in een individuele vitaliteitsrapportage, op basis waarvan specialisten inzicht kunnen krijgen in hun vitaliteit. In de vitaliteitsbalans wordt weergegeven hoe energiegevers- en vreters invloed hebben op vitaliteit. Daarnaast worden voorbeelden ter inspiratie geboden over hoe vitaliteit bevorderd kan worden. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op meta-analyses en systematic reviews naar behulpzame interventies bij artsen.
Follow-up
Indien de vakgroep een vervolg wil geven aan de vitaliteitsmeting- en rapportage kan er een vitaliteitsbijeenkomst georganiseerd worden. De vitaliteitsbijeenkomst is bedoeld om vakgroepen te ondersteunen in het gezamenlijk bespreken van de resultaten van de vitaliteitsrapportage en eventuele acties ter bevordering van de vitaliteit te bepalen. De vitaliteitsbijeenkomst kan desgewenst door een externe begeleider of door iemand van de vakgroep zelf worden begeleid. Daartoe is een draaiboek beschikbaar gesteld, mede ontwikkeld door artsen, vitaliteitsdeskundigen en trainers. Wilt u een vitaliteitsbijeenkomst organiseren voor uw vakgroep? Laat het ons weten door te mailen naar: r.a.scheepers@amc.nl.
Ook is het binnen de pilot mogelijk om de vitaliteitsbijeenkomst op te volgen met een vitaliteitsinterventie. Deze interventie is gericht op teamcommunicatie en team job crafting. Job crafting is een effectief gebleken strategie gebleken in het pro-actief verhogen van energiegevers en verlichten van energievreters. Door job crafting op teamniveau te bevorderen, kunnen vakgroepleden gezamenlijk werkomstandigheden afstemmen in lijn met kwaliteiten en behoeften van collega’s om tegemoet te komen aan een optimale vitaliteit in het werk. Wilt u een vitaliteitsinterventie organiseren voor uw vakgroep? Laat het ons weten door te mailen naar: r.a.scheepers@amc.nl.
Dr. Renée Scheepers
Interesse?
Graag horen wij van u als u interesse heeft in deze vitaliteitsmodule. Deelname aan de pilot is geheel kosteloos. Bij interesse kunt u contact opnemen met Dr. Renée Scheepers, projectleider
Academisch Medisch Centrum (AMC)
Meibergdreef 9, J1a-119
1100 DE, Amsterdam
E r.a.scheepers@amc.uva.nl
T (020) 566 1274
Onze dank gaat uit naar SKB voor het gebruik van schalen uit de VBBA 2.0 in de vitaliteitsmeting (www.skb.nl).