Terugblik symposium ‘De dokter kan alles?!’

Symposium: De Dokter Kan Alles?!

Medisch specialisten zijn zelden enkel specialist. Velen zijn ook onderzoeker, sommige bestuurder, maar allemaal persoonlijk leider. Hoe beïnvloeden deze verschillende rollen elkaar? En mag een arts ook alleen zorgverlener zijn? Deze en andere vragen over het vervullen van meerdere professionele rollen stonden centraal op het middag symposium ‘De Dokter Kan Alles?!’ van 17 september met als dagvoorzitter Kiki Lombarts, hoogleraar Professional Performance and Compassionate Care.

Aanleiding voor het symposium is het promotieonderzoek van arts en onderzoeker Joost van den Berg, waarop hij de dag na het symposium is gepromoveerd. Hij onderzocht wat het met dokters en hun functioneren doet om meerdere professionele rollen te vervullen. Hij liet zien dat artsen bevlogen kunnen zijn voor meerdere rollen en dat bevlogen artsen succesvol zijn in job craften: het vormgeven van tijd, taken en werkzaamheden. Mogen zorgverleners besluiten taken te laten liggen? Het gouden antwoord bestaat niet, maar Joost daagde het publiek met prikkelende vragen uit hierover na te denken.

Het symposium had ook een ander doel, namelijk gynaecoloog, opleider, docent, onderzoeker en oud AMC-bestuurder Maas Jan Heineman in het zonnetje zetten. Hij werd verrast door Wethouder Marjolein Moorman met een lintje behorend bij het Officierschap in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten in vrouwengezondheid en de ontwikkeling van het onderwijs en de opleiding in de medische wetenschappen. Maas Jan sloot het symposium af met zijn ervaringen over het succesvol combineren van professionele rollen.

Andere gastsprekers waren aios neurologie, columnist en blogger Annemijn Algra. Zij las haar column ‘Schapen Met 5 Poten’ voor waarin ze kritisch is op het huidige selectie en opleidingssysteem voor de medische vervolgopleiding. Moeten aios alles kunnen? Of mag er ook ruimte voor professionele diversiteit zijn?

Filmmaker en in het AMC opgeleid arts Ruben Terlou liet de overeenkomsten tussen artsen en filmmakers zien met illustraties van zijn documentaires uit China. Zowel artsen als filmmakers willen iets voor mensen betekenen en kijken onbevooroordeeld naar de wereld.

Hans van der Sloot, voorzitter Stichting Topklinische Ziekenhuizen, lid Raad van bestuur OLVG, gynaecoloog en opleider liet zien hoe door de geschiedenis heen de rol van arts is veranderd. Ook vertelde Hans uit ervaring, dat de keuze voor verschillende rollen vaak niet vooraf wordt gepland. Regelmatig ‘rol’ je door succes binnen in één rol verdere in een andere rol.

Kiki Lombarts sloot de middag af met de observatie dat niemand één rol heeft. Iedereen heeft meerdere rollen en de keuze voor een rol – bewust of onbewust – is vaak gebaseerd op waar iemand energie van krijgt.

Maar of de dokter alles kan en moet kunnen… daar werd tijdens de borrel over verder gefilosofeerd.